Zoeken
  • Esen Köse

A Tribe Called Transport maakt een podcast serie over mobiliteit

A Tribe Called Transport wilt jongeren informeren over de nieuwste innovatieve mobiliteitstrends. Uit de resultaten van de survey die we tijdens de zomer hebben uitgestuurd merken we dat er heel veel nieuwsgierigheid is naar deze trends. Aan de andere kant merken we dat er een gap of knowledge is wanneer het gaat om duurzame mobiliteitsoplossingen.

Daarom willen wij een poging doen om die gap op te vullen met een podcast.Journalist Steve Lubetkin zei ooit: “Your podcast content should not be about you, but about solving your prospects’ problems”. Bij Taxistop dachten we: “Waarom solven wij die problems dan niet door meer en duidelijker te communiceren over de prospects?”


We hebben een podcast serie gemaakt van 4 afleveringen waar we telkens een mobiliteitsexpert, een expert uit een ander werkveld en een jongere samenbrengen om innovatieve oplossingen binnen duurzame mobiliteit te bespreken.

De opnames vonden plaats in de studio van Urgent.fm en de vette beat die je hoort in het begin werd gemaakt door de talenten van House of Media


Hieronder vind je een overzicht van de afleveringen die vanaf 8/11 om de 2 weken zullen gelanceerd worden:
Aflevering 1: De mens is van nature een mobiel wezen?

In de eerste aflevering gaan we back to the basics van ons verplaatsingsgedrag: waarom verplaatsen we ons en hoe is dat doorheen de jaren geëvolueerd? Prof. Dr. Frank Witlox is onze mobiliteitsexpert van dienst. Prof. Dr. Jean-Paul Van Bendegem analyseert ons verplaatsingsgedrag vanuit een filosofische invalshoek. Askim Kintziger (Junction) is een jonge onderneemster. Zij vertelt hoe bedrijven staan te springen om te innoveren, maar lukt het hen om het menselijke aspect in de gaten te houden? Welke uitdagingen ervaren de transportbedrijven?
Aflevering 2: Veni Vidi Innovici

Postdoctoraal onderzoekers Dr. Tom Storme en Dr. Pieter Colpaert steken de hoofden bij elkaar om Mobility as a Service en het belang van open data in Vlaanderen toe te lichten. Houd je maar klaar voor een pittige discussie. ;) Dylan Van Assche was net zoals de meeste studenten een zeer frequente pendelaar die heel vaak vertraging had met zijn trein. In tegenstelling tot de meeste studenten besloot hij op een dag om het heft in eigen handen te nemen en zelf een platform te creëren waarmee hij zijn pendelprobleem kon oplossen. #belikeDylan


Aflevering 3: Duurzame mobiliteit en autonome voertuigen: een utopie?


Autonome voertuigen komen dichter en dichter, of toch niet? In Vlaanderen zijn er al enkele pilootprojecten gaande. Prof. Dr. Lieselot Van Haverbeke (VUB-MOBI) vertelt over het pilootproject met een zelfrijdende shuttlebus aan de Brussels Health Campus en geeft meer uitleg rond de economische en sociale impact die zelfrijdende voertuigen kunnen hebben. Koen Shiettecatte (De Lijn) vertelt meer over het project van De Lijn met zelfrijdende shuttlebussen op Brussels Airport Zaventem. De studenten van Formula Electric (Technovation KU Leuven) hebben vorig jaar een elektrische racewagen gebouwd en daarmee België vertegenwoordigd op internationale wedstrijden. Hun volgende stap is om een zelfrijdende racewagen te bouwen. #youthfortransport


Aflevering 4: Duurzame mobiliteit en innovatie: Gluren bij de Buren met Patrick Swayze.


We hebben nu al een idee van hoe innovatief Vlaanderen al dan niet is op vlak van mobiliteit. Hoe zit dat echter bij onze bovenburen? Frans Hamstra is Programmemanager Smart & Green Mobility and Autonomous Transport bij provincie Groningen. Hij vertelt hoe Groningen de rol als aanjager in slimme mobiliteit heeft opgeëist en zo de stad met de duurzaamste mobiliteit werd in Nederland.

Brecht Vanderstraeten is communicatietrainer bij I Like Media. Hij vertelt hoe de communicatie over mobiliteit vlotter kan verlopen naar de jongeren toe.

Mariyam Safi is student aan de rechtsfaculteit aan UGent, is actief als politica bij Groen en is ook oprichter van Students for Climate. Samen met Mariyam verkennen we de wereld van ondernemerschap, mobiliteit in politiek en inclusie.